Ἑλληνικά

Το Ιερόν Ησυχαστήριον του Αγίου Αποστόλου Παύλου βρίσκεται στην Νοτειοανατολική Αττική σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από την πόλη του Λαυρίου.
Η περιοχή έχει ιστορική σημασία. Οι «Λαῦραι» δηλαδή οι στοές των μεταλλείων της περιοχής από τον 5º αιώνα π.Χ. προμήθευαν την Αθήνα με ασήμι για τη νομισματοκοπία και άλλα μέταλλα, και ήταν σε λειτουργία μέχρι τον περασμένο αιώνα.
Το Ησυχαστήριον υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και διοικητικά στον Δήμο Λαυρεωτικής, (έτος ιδρύσεως το 1980) καί βρίσκεται στην άκρη του συνοικισμού Άνω Πλάκα Παλαιοκαμάριζας.
previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider
Τα κτήρια του Ησυχαστηρίου κτίστηκαν σιγά-σιγά. Το Καθολικό του Ησυχαστηρίου είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Παύλο, σε ρυθμό βυζαντινό σταυροειδή με τρούλο. Για την αγιογράφηση του ναού υιοθετήθηκε η τέχνη της νωπογραφίας («φρέσκο») με φυσικά χρώματα από τριμμένες πέτρες των στοών των μεταλλείων της περιοχής.
Στη συνέχεια κτίστηκαν τα τέσσερα Παρεκκλήσια (του Αγίου Δοσιθέου, των Αγίων Ταξιαρχών, της Αγίας Θεοκτίστης και των Αγίων Νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης), όπως επίσης ένας μικρός ξενώνας και ο εξωτερικός περίβολος του Ησυχαστηρίου. Παράλληλα, η μικρή αδελφότητα αυξήθηκε και μάλιστα έγινε διεθνής.
previous arrow
next arrow
Slider
Ο σημερινός Ορθόδοξος Μοναχισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωντανής Παραδόσεως και χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.
Η απομόνωση στη μοναχική ζωή αποσκοπεί στο να δίνεται η προτεραιότητα στον Θεό, δηλαδή στην προσευχή και την άσκηση.
Επομένως, την καθημερινή ζωή των μοναζουσών χαρακτηρίζουν οι Ακολουθίες της Εκκλησίας και η προσωπική προσευχή, αναμεμιγμένες με εργασία.
Η αγάπη προς τον πλησίον εκφράζεται με φροντίδα για τους ανθρώπους, προσευχή για αυτούς και ποικίλη βοήθεια στις ανάγκες τους.
previous arrow
next arrow
Slider
Εκτός από τη γενική συντήρηση του Hσυχαστηρίου, οι αδελφές έχουν ένα μικρό οικολογικό αγρό-κτημα με ελιές, οπωροφόρα δέντρα, βότανα και πουλερικά.
Ακόμη, ασχολούνται με εκκλησιαστικά παραδοσιακά διακονήματα και εργόχειρα: Αγιογραφία, Ψηφιδωτό, Ιεροραπτική. Τα προϊόντα και τα εργόχειρά τους είναι το έσοδό τους και τα διαθέτουν στην έκθεση του Ησυχαστηρίου.
previous arrow
next arrow
Slider
previous arrow
next arrow
Slider

 

 

 

 

 

 

Το Ησυχαστήριον δέχεται όσους έρχονται, είτε επιθυμούν απλά να προσκυνήσουν, είτε να μοιραστούν τα προβλήματά τους, ή να μάθουν περισσότερα για την Ορθοδοξία και την μοναστική ζωή.
Η Ιερά μονή θα παραμείνει κλειστή. Καλή Σαρακοστή.
Ο Θεός μαζί σας.

   

  Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Αποστόλου Παύλου
  τ.θ. 17

  19500 Λαύριο
  Αττικής, Ελλάδα
  Τηλ: +30-22920-60389

   

  stamp4-1